Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ουσιαστικά είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των ορμονών των γυναικών. Επομένως προκαλεί ανωμαλίες της εμμήνους ρύσης και κατά ακολουθία δυσκολία στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης όταν φτάσει η στιγμή της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα συμπτώματα του συνδρόμου διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα ενώ κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η υπερτρίχωση, παχυσαρκία και κλασσική μορφολογία των ωοθηκών και φυσικά ανωμαλίες στην περίοδο.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία από τις πιο συχνές ενδοκρινολογικές παθήσεις. Ωστόσο η αιτιολογία του συνδρόμου δεν είναι απολύτως κατανοητή όμως σχετίζεται σημαντικά με άλλους γενετικούς παράγοντες. Πολύ συχνά η ασθενής έχει τουλάχιστον ένα άτομο μέσα από του πρώτου βαθμού συγγένειας οικογενειακού περιβάλλοντος που έχει το ίδιο σύνδρομο. Επιπλέον η φλεγμονή, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η περίσσεια ανδρογόνων ενδέχεται να συμμετέχουν στην εμφάνιση πολυκυστικών ωοθηκών.
Συχνά οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να εμφανίσουν:
- Επαναλαμβανόμενες αποβολές
- Προβλήματα γονιμοποίησης
- Τριπλάσιο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του ενδομήτριου στην αναπαραγωγική ηλικία
- Αυξημένο καρδιοαγγειακό κίνδυνο
- Αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει προ διαβήτη – σακχαρώδη διαβήτη
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωρο τοκετό και νεογνό με μεγαλύτερο ή μικρότερο του φυσιολογικού σωματικό βάρος
Διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Η διάγνωση μπορεί να γίνει γρήγορα και χωρίς κάποια επεμβατική μέθοδο. Βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και σε αιματολογικές εξετάσεις. Τέλος το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αναδείξει την εικόνα των πολυκυστικών ωοθηκών.
Θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Όπως προαναφέρθηκε, η θεραπεία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μετά την ολοκλήρωση του ιατρικού ελέγχου από τον προσωπικό μας γιατρό αποφασίζεται και ποια θα είναι η κατάλληλη θεραπεία. Πολύ σημαντικό ρόλο ωστόσο διαδραματίζει η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή και η συστηματική άσκηση. Στην φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνονται τα αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη και άλλα.