Με το πέρασμα των χρόνων η παιδική και εφηβική γυναικολογία γίνεται θέμα συζήτησης σε πολλά ιατρικά συνέδρια και συνελεύσεις. Αυτό φυσικά πηγάζει από το γεγονός ότι λόγω των τωρινών συνθηκών όπου διαδραματίζονται στη σημερινή κοινωνία, η ανάγκη για ενημέρωση και πληροφόρηση που αφορά το συγκεκριμένο θέμα της γυναικολογίας στις έφηβες και τα παιδιά, συνεχώς αυξάνεται. Σε μια εποχή όπου η πληροφόρηση μπορεί να αντληθεί από πάρα πολλές πηγές, η επικοινωνία με τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι συνεχής έτσι ώστε να διευκρινίζονται τα θέματα που μπορούν να τα απασχολούν και να μη τρέπονται στα social media ή το διαδίκτυο.
Πολλές φορές από κακή και ελλιπής ενημέρωση, τόσο σε θέματα που αφορούν την παιδική και εφηβική γυναικολογία όσο και τα θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, τα παιδιά μας διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αποπροσανατολίζονται με αποτέλεσμα να ντρέπονται για κάποια πράξη τους και κατά συνέπεια να οδηγούνται σε ακραίες και μη αποδεκτές λύσεις.
Δυστυχώς, τα ελληνικά σχολεία δεν εμπεριέχουν στο πρόγραμμα μάθησής τους τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ούτε ενημερώνουν σχετικά με γυναικολογικά θέματα.
Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα την εποχής είναι πως τα κορίτσια κατά τη πρώτη τους έμμηνο ρύση, κλείνονται στον εαυτό σου εσωτερικεύοντας έτσι το συναίσθημά τους νιώθοντας ντροπή και μη αποδοχή από τον περίγυρό τους. Αυτή φυσικά είναι μια συμπεριφορά που προέρχεται από την έλλειψη πληροφόρησης είτε από το σπίτι είτε από το ίδιο το σχολείο.
- Θα πρέπει συνεχώς να ενημερώνουμε τα παιδιά μας για το τι θα πρέπει να προσέχουν και να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή σε οποιαδήποτε περίπτωση.
- Μιλήστε στα παιδιά σας για την προφύλαξη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης χωρίς κανένα ταμπού και περιορισμούς
- Μιλήστε στις κόρες σας για τη περίοδο και απομυθοποιήστε τη ντροπή. Είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό
- Κάντε κάθε χρόνο έστω και για μία φορά επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας με την κόρη σας με στόχο να γίνει μια ετήσια συνήθεια που ποτέ δεν θα παραλείπετε.
Όσο μικρότερο είναι ένα κορίτσι τόσο καλύτερο είναι να μαθαίνει το σώμα του και τις λειτουργίες του. Μην θεωρήσετε ποτέ τίποτα δεδομένο ως προς τις γνώσεις που μπορεί να έχει αποκομίσει το παιδί σας. Επαναλαμβάνετέ του συνεχώς θέματα και πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει. Γίνετε και εσείς οι γονείς που θα θέλατε να έχετε!