Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ευτυχισμένη και δύσκολη περίοδος μιας γυναίκας. Χαίρεται που μέσα της κουβαλάει έναν νέο άνθρωπο. Λαχταρά να φέρει το παιδί της στο κόσμο γερό και δυνατό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση του κορονοϊού υπάρχει μια έντονη ανησυχία στην κοινωνία στο τι μπορεί να προκαλέσει ο ιός αυτός. Πόσο μάλλον στις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη, οι οποίες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.Τι γίνεται λοιπόν στην σημερινή εποχή που συνυπάρχουν η εγκυμοσύνη και ο κορονοϊός; Κατά την εγκυμοσύνη το ανοσοποιητικό της γυναίκας γίνεται πιο ευάλωτο αυξάνοντας το κίνδυνο για αναπνευστικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό το λόγο οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές την περίοδο αυτή.
Η εγκυμοσύνη στην εποχή του κορονοϊού
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα μια γυναίκα που νοσεί από κορονοϊό δε μεταδίδει τον ιό στο παιδί. Σε όλες τις περιπτώσεις γυναικών σε εγκυμοσύνη που νοσούσαν, τα παιδιά ήρθαν στο κόσμο υγιέστατα.Αυτό όμως δεν αποκλείει μετά τη γέννηση να υπάρξει κάποια λοίμωξη, γι΄ αυτό μετά τη γέννηση χρειάζεται προσοχή. Ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή και μέσω εκκρίσεων(φταρνίσματος, βήχας, φιλί…και άλλα).
Συμπτώματα νόσησης
Αν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως αυξημένος πυρετός από 38 και πάνω, γαστρεντερικές διαταραχές ή δύσπνοια επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό για να σας δώσει τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές.
Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης στο κορονοϊό, η μητέρα πρέπει να μείνει ένα διάστημα μακριά από το νεογνό για αποφυγή μετάδοσης.
Γενικά οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή διάφορες ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη, ωστόσο ο κορονοϊός δεν έχει παρατηρηθεί να προκαλεί κάτι τέτοιο.
Παρόλα αυτά για την αποφυγή οποιαδήποτε ανεπιθύμητης επίπτωσης οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
Μέτρα προφύλαξης:
- Παραμονή στο σπίτι, αποφυγή εξόδων και επισκέψεων.
- Κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα.
- Βήχουμε στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο μιας χρήσης.
- Αν οποιοσδήποτε έχει το παραμικρό σύμπτωμα αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή (ακόμα και σε απόσταση).
- Συχνό πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικών.
- Συχνός καθαρισμός,αερισμός και απολύμανση όλων των χώρων του σπιτιού.
- Καλή διατροφή,ύπνος και λήψη βιταμινών.
- Δεν μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα, π.χ πετσέτες.
- Οτιδήποτε ασυνήθιστο αισθανθούμε επικοινωνούμε άμεσα με γιατρό τηλεφωνικά.
Είναι μια δύσκολη εποχή όπου η εγκυμοσύνη και κορονοϊός συνυπάρχουν, αυτό ωστόσο δε θα πρέπει να σας φοβίζει. Μείνετε ψύχραιμες και χαρείτε αυτή τη περίοδο τηρώντας τις απαιτούμενες προφυλάξεις. Φυσικά αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι νοσείτε από κορονοϊό ή ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Οτιδήποτε παρατηρήσετε μείνετε ψύχραιμες και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εμπιστευτείτε τον, αυτός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.